[O2] Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Space99
    Rider
    • 2008
    • 275
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Byłem w niedziele na giełdzie samochodowej Gliwice i mieli dzienne światełka takie jak pokazał kolega @Wojtek i były też coś jak takie: http://moto.allegro.pl/swiatla-do-ja...325266577.html Czyli kilka mocnych diodek a nie moduł z diodek 5mm.
    Powiem że bez porównania te drugie dawały po oczach równo.
    Najtaniej znalazłem po 180zł i ponoć z gwarancją. Troszke mnie kusiło ale szukałem pompy więc tylko przemieszałem gotówke w kieszeni

Napewno opakowanie było inne więc nie wiem czy te z allegro też tak świecą.
    pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

IMO - w miarę ciekawe rozwiązanie dla posiadaczy przedliftowych O2.

Komentarz

• MikeWRC
        Elegance
        • 2009
        • 995

A ja właśnie zasadzam się na Hella LEDayFlex . Kupię pewnie po Świętach i wtedy się pochwalę.
        Załączone pliki

Moja Octavia:
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=mikewrc

Było: 116,3KM / 279,5Nm
        Jest: 143KM / 325,9NM

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

MikeWRC, Fajne są te światła Hella, zacny mod będzie

Komentarz

• nokius
            Rider
            • 2010
            • 498

Światła

W jimnym zamontowałem tak. Wygląda super ale niestety do mojego szkodnika nie ma gdzie tego wsadzić :x
            Załączone pliki
            O3
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
            O2
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• lubie.skode.pl
              Classic
              • 2007
              • 34
              • Octavia I (1U2)
              • AGN 1.8 20V 125 KM

[O1] DRL'e bardzo dobrze pasują do Octavi z 1999 roku

Witajcie,
              Dokleję się ze swoim doświadczeniem do wątku.

Długo zastanawiałem się jak ulżyć środowisku naturalnemu w dobie rosnącego zanieczyszczenia. W domu 200 watowe żarówki dawno wymieniłem na świetlówki, 100 watowe żarówki już jakiś czas temu też zastąpiłem kosztownymi świetlówkami.
              Od czasu, gdy poseł Stanisław Lamczyk (PO) przekonał sejm że bezpiecznie jest jeździć całą dobę na światłach (1 kwietnia 2007 roku), przejechałem już około 60kkm ze średnią prędkością 35km/h. Z tego tylko trzecią część czasu po zmroku. To znaczy, że przez około 1150 godzin paliłem dodatkowo dwustu watową żarówkę. Dlaczego dwustu? Pozycyjne przód 2x5, mijania 2x55, pozycyjne tył 2x5, óswietlenie tablicy 2x5, lampki konsoli i inne żaróweczki włączane razem ze światłami pozycyjnymi i mijania. W sumie zbiera się ze dwieście.
              Zastanawiałem się, ale do niedawna nic zaradzić się nie dało. Niedawno ustawodawca zmienił podejście, a konstrukcje LEDowe stały się dojrzałe. W efekcie moja stara czeska Skoda już nie zanieczyszcza tak bardzo środowiska. Nie pali 200 watowych świateł przez ~2 godziny dziennie. Pali tylko 12W. Zysk dla środowiska wykazuje komputer pokładowy po średniej spalania. Ostrożnie, po pierwszych setkach kilometrów szacuję, że straty dla środowiska są mniejsze o 14 do 22 zł na jednym tankowaniu.

W zalewie ofert wybrałem DRL'e zbudowane na diodach Osram Dragon+. Zdecydowanie wybierałem w obudowie wykonanej z odlewu metalowego. Zależało mi, aby nie świeciły ani za słabo, ani za mocno, aby kolor miały jak najbardziej naturalny. Starannie sprawdziłem wymiary, aby mogły być zamontowane zgodnie z przepisami i solidnie, oraz - co ma duże znaczenie - nie szpeciły bryły samochodu. Aby dobrze pasowały w kratki w zderzaku, wybrałem o wymiarach 180x22x44mm o lekko łukowym kloszu.
              Wybrany model ma zaletę, że sterownik nie musi być podłączony "po kluczyku". Podłącza się go do +/- akumulatora. Zatem nie trzeba szukać kabelka, który można obciążyć prądem 1A, na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Sterownik czerpie informację, kiedy ma włączyć DRL'e, na podstawie poziomu napięcia. Gdy silnik pracuje napięcie jest wyższe, gdy przestaje napięcie spada i sterownik wyłącza DRL'e (jakieś 5-8 sekund po wyłączeniu silnika). Niezbędne jest, tak jak we wszystkich modelach, podłączenie przewodu informującego sterownik o właczeniu zasilania świateł pozycyjnych.

Pozdrawiam,
              Załączone pliki
              --
              Pozdrawiam Paweł
              Mój 19 letni AGN pali mniej niż żony nowy 90TCe
              Ktoś wie gdzie sie podziało 19 lat rozwoju silników ze spalaniem wewnetrznm?

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

MikeWRC, jakis link do tego w PL ?
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

misiek^wro, https://ledmarket.pl/Hella_LEDay_FLE...dulow-607.html

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

Nie tania rzecz, ale ja chyba jednak spasuje na lifcie przodu na o2flrs

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

misiek^wro, no i to jest idea! Za 1,8 k można mieć kompletny zderzak RS i po sprawie.

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

hotrain, za 3.6 k to ja bede mial caly przod uzywany z maska nawet i xenami ale walcze o to w mniejszej kasie

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

misiek^wro, no to pięknie. Dobra cena jak z lampami. A tu kompletny zderzak: http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-r...645479090.html

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

hotrain, sam za tyle sprzedaje nowe, a nie uzywane

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

misiek^wro, ale off topujemy Ze światłami do dziennych i halogenami, kratkami?

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

hotrain, ze spryskami nawet

Bardzo przepraszam za mojego OT

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

misiek^wro, w modę piękna cena!!! Koniec OT. (Na czipa zbieram i nic już nie modzę na zewnątrz poza małym spojlerem na zadek)

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie.

Chciałbym do swojej O2 zamontować światła dzienne LED ale niestety na takie produkcji Hella mnie nie za bardzo stać

Czy możecie polecić mi jakieś lampki led innego producenta które dobrze świecą i mają homologację i nie kosztują 800PLN Na allegro jest tego cała masa i nie mogę się zdecydować. Chciałbym je zamontować na wysokości halogenów od ich wewnętrznej strony.

Dziękuję za pomoc
                                    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

maxpaynemm, Philips DayLight4 szukaj jeśli już. Kolega Dejwid ma takie i jeśli już chcesz moim skromnym zdaniem to poza Hellą masz markowy produkt z gwarancją, homologacją.

Komentarz

• chopin
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 212

Zamieszczone przez hotrain
                                        maxpaynemm, Philips DayLight4 szukaj jeśli już. Kolega Dejwid ma takie i jeśli już chcesz moim skromnym zdaniem to poza Hellą masz markowy produkt z gwarancją, homologacją.
                                        http://www.swiatla-do-jazdy-dziennej-drl.pl/daylight/
                                        Zwróciłem uwagę na te światła, bo ich rozmiary są chyba dość odpowiednie do montażu obok przeciwmgielnych w wyjmowanych kratkach. Przeszukałem net i znalazłem niestety tylko negatywne opinie dotyczące sterownika tych świateł. Producent przewiduje podłączenie zasilania bezpośrednio z akumulatora a sterownik reaguje na napięcie ładowania po włączeniu silnika. Jak myślicie, czy jak taki sterownik poleci to można przełączyć zasilanie na skrzynkę bezpieczników (+ po przekręceniu kluczyka) bez protestów ze strony testu diagnostycznego komputera sterującego? :?:
                                        A w ogóle czy ktoś stwierdził u siebie konkretne oszczędności na paliwie po zastosowaniu świateł dziennych zamiast mijania i jak się to kształtuje? :nono
                                        Na razie spekuluję w ten sposób, że przy jeździe na światłach mijania (opcja szwedzka) pobór prądu wygląda nastepująco : przód 2x 55W, tył 2 x4x5W plus tablica 2x5W czyli 160W. W trasie nie spodziewam się oszczędności pow. 0,2 l/100 ale stanie w korkach łącznie 1 godzinę dziennie myślę że może generować nawet 1l/100 . Koszt tych świateł to równowartość jednego tankowania i wygląda mi że w ciągu roku się zamortyzuje. :idea:
                                        Chyba że się mylę...

Komentarz

• adym
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 179

Zamieszczone przez chopin
                                          Zamieszczone przez hotrain
                                          http://www.swiatla-do-jazdy-dziennej-drl.pl/daylight/
                                          Zwróciłem uwagę na te światła, bo ich rozmiary są chyba dość odpowiednie do montażu obok przeciwmgielnych w wyjmowanych kratkach. Przeszukałem net i znalazłem niestety tylko negatywne opinie dotyczące sterownika tych świateł. Producent przewiduje podłączenie zasilania bezpośrednio z akumulatora a sterownik reaguje na napięcie ładowania po włączeniu silnika. Jak myślicie, czy jak taki sterownik poleci to można przełączyć zasilanie na skrzynkę bezpieczników (+ po przekręceniu kluczyka) bez protestów ze strony testu diagnostycznego komputera sterującego? :?:
                                          A w ogóle czy ktoś stwierdził u siebie konkretne oszczędności na paliwie po zastosowaniu świateł dziennych zamiast mijania i jak się to kształtuje? :nono
                                          Na razie spekuluję w ten sposób, że przy jeździe na światłach mijania (opcja szwedzka) pobór prądu wygląda nastepująco : przód 2x 55W, tył 2 x4x5W plus tablica 2x5W czyli 160W. W trasie nie spodziewam się oszczędności pow. 0,2 l/100 ale stanie w korkach łącznie 1 godzinę dziennie myślę że może generować nawet 1l/100 . Koszt tych świateł to równowartość jednego tankowania i wygląda mi że w ciągu roku się zamortyzuje. :idea:
                                          Chyba że się mylę...
                                          Zakladelm je u siebie i wszystko działa jak nalezy. Podparzylem je u kolegi Andys tutaj:

Montaz ok 30min, wszystko prawie bezinwazyjnie tzn. bez rozcinania kabli, lutowania zaciskow, bez grzebania w instalacji. Kable sa w oslonach, poprowadziłem tak, ze ich nie widać. Sterownik zmiescilem w komorze akumulatora.

Mam kolege, ktory jezdzi Jumperem, stwiedzil ze ma spalanie 0.5l nizsze. Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc ale w artykulach podaja, ze spalanie spada o 0.2l. To wychodzi srednio jakies 10zl / tys km. Moze nie majatek ale koszt takiego zakupu zwroci sie szybko ale mnie chodzilo głownie o założenie dobrych żarówek i nie palenie ich podczas dnia.

[ Dodano: Sro 06 Lip, 11 10:18 ]
                                          Tak to wyglada u mnie:

Komentarz

• chopin
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 212

Fajne. IMHO dyskretnie i elegancko.

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez adym
                                              Mam kolege, ktory jezdzi Jumperem, stwiedzil ze ma spalanie 0.5l nizsze. Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc ale w artykulach podaja, ze spalanie spada o 0.2l. To wychodzi srednio jakies 10zl / tys km. Moze nie majatek ale koszt takiego zakupu zwroci sie szybko ale mnie chodzilo głownie o założenie dobrych żarówek i nie palenie ich podczas dnia.
                                              Od dwóch lat jeżdżę swoim dotychczasowym autkiem z dołożonymi światłami dziennymi LED i potwierdzam - inwestycja zwraca się (o ile dba się o te światła, tzn. trzeba je dodatkowo zabezpieczyć przed wilgocią, najlepiej poprzez pokrycie warstwą bezbarwnego kleju w "pałeczce" (na gorąco) krawędzi łączenia kloszy z obudową lampy i miejsca / otworu wejścia kabli do obudowy lampy). Przez te dwa lata nie zmieniałem żarówek postojowych, ani mijania (zainwestowałem w markowe), a zużycie paliwa faktycznie jest nieznacznie niższe przy jeździe na LED, w porównaniu do jazdy na mijania (robiłem eksperyment jadąc nocą 500 km na mijania i wracając w dzień na LED).
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• myk1973
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 9

U mnie wygląda to tak
                                                światła posiadają odpowiednie dopuszczenia i oznakowania E4 i RL
                                                ponadto cechuje je łatwy montaż, (+) pod bezpiecznik na którym pojawia się 12V po przekręceniu stacyjki (np. radio), (-) do masy i pozostaje nam jeszcze jeden przewód, który podłączamy do światła mijania, powoduje to automatyczne wyłączenie świateł dziennych z chwilą włączenia świateł mijania.
                                                Załączone pliki

Komentarz

• neck99
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1326

Wczoraj pojawiły się PHILIPS DayLight 4

OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                                  SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• lilo
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 4317
                                                    • Mercedes-Benz

neck99,
                                                    podłączałeś z przekaźnikiem czy nie by ł konieczny :?:
                                                    Daniel

Komentarz

Pracuję...